BORING! BOSAN!

Thursday, December 9, 2010

Ada suara yg mengungkapkan: "boringla hidup ni!". Kalimah "bosan" perlu dilontarkan jauh2 dgn  harapan ia tidak akn wujud dlm hidup kita.

hakikatnya itulah jiwa yg kosong. jiwa yg sifar @ xde matlamat. jiwa itulah yg juga nanti akn berpegang dgn budaya hedonisme demi menghiburkan hati dan mengisi kekosongan jiwa semata2.

seorang lelaki bekerjaya akn terkejar2 agar tanggungjawabnya sbg khalifah dpt dilaksanakan dgn cemerlang dan pada masa yg sama juga dia sibuk mengumpul syer2 akhirat. dunia dan akhirat disepadukan. 

Jiwa yg kaya akn sibuk hinggakan masa yg ada terasa tidak mencukupinya. Ingatlah bhwa manusia mempunyai misi penting setelah dilahirkan ke dunia ini. kita lah hamba, kita jugalah pemimpin (khalifah). 

Ingatlah firman Allah s.w.t yg bermaksud:                                                                                                   "Tidak aku jadikan manusia dan jin kecuali untuk beribadah."                                                           (Surah al- Dhariyat 51:56)

Allah juga berfirman yg bermaksud:  
"Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi." 
                                                                          (Surah Al- Baqarah 2:30)

Dua misi inilah yg kn membuatkan kita begitu sibuk di dunia hingga xde masa utk bergelumang dgn maksiat...


kesimpulannya: dgn tanggungjawab kite sbg manusia, sepatutnye kite xde mase yg lapang and xde mase nk ckp "boring" sbb kite always bz..

syukran~~

0 comments: